Vandkvaliteten ved Smedebakken Vandværk

Stenløse Vandværk følger det lovpligtige analyseprogram, og tager jævnligt prøver af vandet på ledningsnettet. Desværre har vi modtaget analyseresultater, som viser nogle små overskridelser af grænseværdien for stofferne BAM og DMS.

Vandanalyse

BAM er rester fra ukrudtsmidler, og DMS stammer fra træbeskyttelsesmidler.

Der er tale om mindre overskridelser, og idet vi nu får resultater, som ligger både over og under grænseværdien, svinger kvaliteten lidt op og ned. Det er ikke farligt at drikke vandet, som det er nu, men på sigt er det en uholdbar situation, som vi i samarbejde med kommunens miljømyndighed og eksterne rådgivere er i gang med at finde den rigtige løsning på.

En permanent løsning bliver muligvis at etablere nye boringer i et bedre område, men da sådan en proces kan tage flere år at føre ud i livet, arbejder vi også på en mere kortsigtet løsning, som hurtigere kan nedbringe indholdet af fremmedstoffer i drikkevandet. Vi er i fuld gang med at undersøge mulighederne for at omlægge driften i en periode, så der eventuelt i højere grad kan hentes vand fra Stenlien Vandværk, hvor vandet lever op til kvalitetskravene.

Det er helt normalt at arbejdet med at løse sådanne udfordringer tager tid, da det dels kræver omfattende undersøgelser og dels involverer flere myndigheder. Derfor er det også helt sædvanligt, at der i en periode dispenseres fra overskridelser, der er så små, at det ikke er til fare for sundheden. Der er dog ingen tvivl om at en god vandkvalitet har højeste prioritet, og at der arbejdes på højtryk for at iværksætte en løsning hurtigst muligt.

 

Du finder analyseresultaterne her: Vandanalyser af vandet fra Stenløse Vandværk 

Her kan du læse mere om vandanalyser og de forskellige stoffer: Sådan læser du en vandanalyse - Danske Vandværker